Prema rezultatima najnovije studije objavljene u internetskom izdanju časopisa JAMA od 16. veljače o.g., vazomotorni simptomi uzrokovani menopauzalnim promjenama mogu potrajati mnogo dulje nego što se do sada pretpostavljalo. Uobičajeno prihvaćeni stav je da osnovne vazomotorne tegobe u klimakteriju (iznenadni valovi vrućine, noćna znojenja) traju od 6 mjeseci do 2 godine, premda su opisani i pojedinačni slučajevi sa trajanjima i do 13 godina.

Autori su pokušali analizirati dvije osobine navedenih tegoba; duljinu trajanja u godinama od prve do zadnje pojave tegoba, te duljinu trajanja tegoba u odnosu na zadnju menstruaciju – menopauzu.

Rezultati su pokazali da srednja vrijednost ukupnog trajanja tegoba iznosi 7,4 godine, dok je trajanje tegoba u odnosu na menopauzu iznosilo 4,5 godine. Usporedbom zadnje menstruacije sa duljinom trajanja tegoba se pokazalo da najdulje traju kod žena koje su osjetile tegobe dok su još menstruirale, (>11,8 godina), dok je kod žena koje su tegobe osjetile nakon gubitka menstruacije, izloženost simptomima iznosila 3,4 godine. Karakteristika je prema zaključcima autora studije da vazomotorni simptomi što prije započmu u životu žene, dulje i traju.

Zanimljiva je raspodjela duljine tegoba prema rasnoj pripadnosti. Kod crnačke populacije tegobe su najdulje trajale (srednja vrijednost 10,1 godina), dok su kod japanske i kineske populacije tegobe bile najkraćeg trajanja (4,8 i 5,4 godina).

Zaključci studije bi trebali biti od pomoći liječnicima pri propisivanju terapijskih protokola za ublažavanje klimakteričnih tegoba jer uobičajeni kratkotrajni protokoli nisu dovoljni za učinkovitu pomoć ženama u ovoj fazi života.