Videokolposkop (EDAN C3)

Prednost videokolposkopa kojim se koristimo u našoj Ustanovi nad običnim kolposkopima je digitalna obrada, koja slici daje dodatnu kvalitetu i jasnoću, te omogućava po potrebi pohranu iste, odnosno naknadne analize i provjere napredovanja nalaza

Patološke promjene na vratu maternice (cerviksu) se primarno detektiraju papa testom. Ukoliko promjene uznapreduju, slijedeći korak u dijagnostici je pregled vrata maternice pod povećanjem.
Navedeno povećanje  koje je potrebno za pretragu, omogućava nam dijagnostički uređaj koji nazivamo kolposkop. Stupanj povećanja ovisno o potrebama pregleda može oscilirati od 10x do 30x. Uz pomoć kolposkopa, površinske promjene sluznice na vratu maternice koje su inače u potpunosti nedostupne za pregled golim okom, postaju vidljive. Za što kvalitetniji prikaz najčešće se dodatno koristimo 3%-tnom octenom kiselinom koja bolje naglašava (demarkira) patološke promjene.
Po potrebi se još dodatno mogu uključivati zeleni filteri boje, kojima se naglašava prisutnost i oblik krvnih žila.

Službene stranice uređaja možete posjetiti putem poveznice ispod:

Edan C3 Videocolposcope

Sve navedene osobine i osim vizualne dijagnostičke vrijednosti omogućavaju i vrlo preciznu biopsiju nađenih promjena, cilj koje je postavljanje konačne i točne dijagnoze patohistološkom analizom.