Opasnost infekcije sa Zika virusom u SAD-u je trenutno jedan od najzanimljivijih epidemioloških problema javnog zdravstva. Premda u SAD-u tek očekuju njegovu masovniju pojavu a postoje i naznake prijenosa spolnim putem,  prema pisanju uglednog znanstvenog časopisa  New England Journala od 15. lipnja ove godine, pokazuje se  da Zika nije jednako rizičan za sve faze života nerođenog djeteta.

Najnovija istraživanja sa sveučilišta Columbia sugeriraju da infekcija Zika virusom u trećem tromjesečju, ne nosi povećani rizik za urođene porođajne abnormalnosti (prvenstveno mikrocefaliju). Premda su ovo prvi preliminirani podatci, svakako su dobrodošli u smirivanju možebitne nepotrebne histerije koja se počinje javljati širom svijeta.  Ipak, autori upozoravaju kako je nužno daljnje praćenje ove populacije novorođene djece zbog mogućih kasnih posljedica  infekcije, no navedeni rezultati su svakako vrlo ohrabrujući.

U studijsku populaciju je bilo uključeno 1850 trudnica trećeg tromjesečja, u trenutku kada je kod njih prepoznata infekcija Zika virusom. Istraživači nisu ni kod jednog novorođenog djeteta ovih majki pronašli bilo kakvih uočljivih abnormalnosti koje bi se mogle povezivati sa Zika virusom.

Populacija koja je bila u 1. i 2. tromjesečju trudnoće u trenutku završavanja ove studije uglavnom je još uvijek trudna, tako da nije bilo moguće uključiti i njihove epidemiološke podatke i napraviti analizu mogućih oštećenja kod novorođene djece, pa nisu ni uključene u ovaj krak studije.

Premda rezultati studije dalju mirniju perspektivu za trudnice s uznapredovalom trudnoćom, svakako je prema preporukama istraživača i dalje vrlo važno držati se preporuka o izbjegavanju putovanja tijekom trudnoće u zemlje sa dokazanim prisustvom Zika virusa, odnosno provoditi pojačani nadzor nad populacijom koja se vratila s putovanja iz navedenih zemalja.