Dijagnostičko-terapijski histeroskop promjera 4 mm je jedno od novijih tehnoloških rješenja namijenjeno pregledu i terapiji unutrašnjosti maternice (endometrija).
Histeroskopija općenito, je minimalno invazivna operacijska tehnika koja se temelji na korištenju prirodno prisutnih otvora (rodnica, vrat maternice), za dosezanje materišta na kojem se rade dijagnostički i operacijski zahvati.
Histeroskop se sastoji od jednog zajedničkog cijevastog kanala kroz koje se uvode radni elementi (škare, hvatalice, elektrode različitih oblika ), te optički element i koji nam omogućava direktni vizualni nadzor situacije na operacijskom polju i sustava irigacije za stvaranja tlaka, širenja i ispiranja materišta.

Upravo ova osobina korištenja prirodno postojećih otvora omogućava praktički potpuno bezbolnost zahvata koju koristimo sa 4 mm histeroskopom po Bettochiu. Vanjski oblika kanala kod ovog histeroskopa je ovalan upravo da bi što bolje mogao pratiti prirodni oblik vrata maternice, odnosno da ne bi pritiskom na tkiva izazivao nelagodu i bolnost.
Na taj način se potpuno atraumatski doseže materište i obavlja pregled ili odstranjivanje patoloških promjena (priraslice, polipi, manji miomski čvorovi, septumi).
Zbog toga nikakva anestezija i analgezija nisu potrebne, zahvat je potpuno bezbolan uz tek sporadične navode osjećaj pritiska u predjelu maternice.

Nakon zahvata potrebe za posebnim oporavkom praktički i nema, te se pacijentica već isti ili slijedeći dan može vratiti svojim normalnim dnevnim aktivnostima.