Članak vam prenosimo u cijelosti i možete ga pročitati ispod, a original na stranicama Slobodne Dalmacije možete pogledati na ovom linku.

Nova metoda potpomognute oplodnje: zdravo dijete iz ‘zrna riže’

ČUDESNA KAPSULA

Liječnici britanskog Centra za umjetnu oplodnju pri Sveučilišnoj bolnici u Southamptonu razvili su novu metodu medicinski potpomognute oplodnje koja se od samog početka odvija u maternici.

– Nova tehnika omogućuje da se jajne stanice i spermiji stave u silikonsku kapsulu veličine zrna riže koja se zatim bezbolno uvede u maternicu gdje počinje razvoj embrija.

 

Veći dignitet paru

Nakon 24 sata kapsula se uklanja iz maternice, a liječnici biraju najzdravije embrije te ih vraćaju u maternicu – pojasnio je Pascal Mock, švicarski liječnik i znanstvenik koji je izumitelj ove kapsule, nazvane AneVivo, dugačke manje od jednog centimetra i široke jedan milimetar.

On smatra kako će novi način umjetne oplodnje omogućiti veći dignitet paru koji želi djecu i nada se da će ova metoda uskoro zamijeniti konvencionalne laboratorijske IVF postupke.

Tog je mišljenja i profesor Nick Macklon, ravnatelj Centra za umjetnu oplodnju u Southamptonu.

– Uvođenje kapsule u maternicu velik je napredak u procesu umjetno potpomognute oplodnje jer prvi put ženama omogućuje da od samog početka “brinu” o embriju, a parovima puno znači sa psihološkog aspekta jer znaju da je dijete začeto u majčinoj utrobi, a embriji se pak razvijaju u savršenim uvjetima za oplodnju – ističe Macklon.

Osim toga, nova metoda ima i druge prednosti u usporedbi s dosadašnjima, navode znanstvenici. Naime, dosadašnje studije provedene na djeci začetoj konvencionalnom IVF metodom pokazale su da se ona rađaju s manjom porođajnom težinom, koja se povezuje i s njihovim dugoročnim zdravstvenim stanjem.

Prof. Macklon vjeruje da će dugoročno zdravlje kod djece začete uz pomoć AneVivo biti puno kvalitetnije, te ne krije zadovoljstvo činjenicom što će parovima koji žele djecu u ovom bolničkom centru moći ponuditi novu, prirodniju metodu medicinski potpomognute oplodnje.

Za sada nema informacija o tome koliko će ova metoda koštati i hoće li, osim što će biti ugodnija za buduće majke, biti jeftinija od dosadašnje.

 

Dr. sc. Šparac: To još nije standard

Podsjetimo, najpoznatijom konvencionalnom metodom umjetne oplodnje se, nakon potaknutog procesa ovulacije injekcijama, iz jajnika izvlače jajne stanice koje se zatim oplođuju spermom “in vitro”.

Potom se oplođena jajašca čuvaju u laboratorijskoj okolini, a nakon razvoja u trajanju do pet dana, jedan ili više embrija vraća se u maternicu.

O najnovijoj metodi umjetne oplodnje, splitski ginekolog prim. dr. sc.Vladimir Šparac kaže:

– Riječ je o eksperimentalnim metodama koje struka svakako podržava jer mogu značiti korak naprijed u medicinski potpomognutoj oplodnji kako u smislu rezultata, tako i u smanjenju agresivnosti samog zahvata. Međutim, to još uvijek nije zlatni standard.

Da bi to postao, potrebno je obaviti još čitav niz kliničkih stručnih ispitivanja da bi se utvrdile sve prednosti i eventualne mane cijelog postupka i na temelju toga metoda bi mogla biti prihvaćena i široko se primjenjivati.

J. LUETIĆ, ILUSTRACIJA: SHUTTERSTOCK