Nakon mjeseci priprema, te opsežnih građevinskih i organizacijskih zahvata, u poliklinici je u svibnju 2016.g. pokrenut cjeloviti program postupaka za obradu i liječenje neplodnosti – MPO (AIH, IVF, ICSI…). U tom cilju je osnovan Odsjek za humanu reprodukciju, a poliklinika je  i kadrovski ojačana dolaskom jednog od vodećih hrvatskih kliničkih embriologa doc. dr. sc. Marijana Tandare.

Upravo zbog proširenja djelatnosti, prostor Poliklinike je povećan za dodatnih 90-ak metara kvadratnih, u kojima je smješten cjelokupan odsjek, odnosno u ovom trenutku jedan od najmodernijih laboratorija za humanu reprodukciju u Republici Hrvatskoj. Za ilustraciju, u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj posjedujemo mikromanipulator zadnje generacije Integra 3, koji koristi revolucionarnu Thermosafe tehnologiju za propuštanje blage struje zagrijanog zraka ispod posudice u kojoj se radi oplodnja spolnih stanica. Na taj način je temperatura gameta stalna i identična temperaturi tijela, a zagrijavanje cijele radne površine laboratorijske posudice je jednakomjerno, bez polja pregrijavanja ili hlađenja. Provjera i upravljanje temperaturom, te praćenje trajanja postupka ICSI-a se vrši putem ekrana u boji, osjetljivog na dodir.

Svi građevinski i laboratorijski  radovi su planirani i realizirani u skladu sa najstrožim zahtjevima Ministarstva zdravlja, odnosno potvrđeni suglasnošću Službe za inspekciju krvi tkiva i stanica istog Ministarstva.

Kao ilustracija o kakvim strogim standardima je riječ, koji u ovom segmentu spadaju  u sam vrh Europskih normativa, vrijedno je spomenuti vrlo složeni sustav cirkulacije i nadzora zraka.  U hermetički izoliranom laboratorijskom prostoru gdje se radi sa humanim tkivima i stanicama, stalno su prisutni povišeni, “pozitivni ” tlakovi u odnosu na vanjske prostore, tzv. “clean room” tehnologija. Na taj način je isključena mogućnost prodora zagađenja i infekcije iz vanjskih u laboratorijske prostorije. Cjelokupni sustav je podržan sa posebnim tzv. HEPA filterima, koji su namjenski rađeni za najzahtjevnije filtracije i izmjene zraka u zdravstvenim ustanovama, sa višekratnim izmjenama ukupnog volumena zraka u jedinici vremena.

Novoformirani odsjek  u odnosu na ostale dijelove poliklinike je prostorno samostalan, tako da pacijenti tijekom boravka u svakom trenutku imaju apsolutnu diskreciju, bez obzira za fazu liječenja kojoj su u tom trenutku podvrgnuti.

Na našim stranicama u segmentu neplodnosti možete pronaći mnogo više detalja vezanih uz samu dijagnostiku i liječenje, odnosno postupke MPO-a, a za sve nejasnoće i upite o ovoj problematici slobodno nam se direktno obratite, naši zaposlenici će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva vaša pitanja.