Zamrzavanje

Zamrzavanje zametaka, blastocisti i jajnih stanica

Priručnik za pacijente

Informacije o tijeku postupka

Pogledajte cijenik usluga

Pitajte liječnika

Informirajte se putem formulara

Prema odredbama hrvatskog Zakona o MPO, u jednom ciklusu smije se oploditi do 12 jajnih stanica, a eventualni višak jajnih stanica se zamrzava za buduću uporabu.

 

Parovi se mogu odlučiti i da se oplodi jedna ili dvije jajne stanice, a višak jajnih stanica zamrzne. Također, ukoliko imamo zametke za transfer, a iz nekog medicinskog razloga nije uputno učiniti transfer (najčešće opasnost od ozbiljnog sindroma hiperstimulacije jajnika), taj višak zametaka može se postupkom kontroliranog zamrzavanja i odmrzavanja zametaka sačuvati za kasniji transfer.

Zametci i jajne stanice će postupkom vitrifikacije biti smrznuti na -196 stupnjeva celzija. Sam fizički postupak zamrzavanja i odmrzavanja je strogo kontroliran, kako ne bi došlo do oštećenja ili gubitka materijala. Zamrznuti zametci i jajne stanice bit će čuvani u specijalnim laboratorijskim posudama, smješteni u tekućem dušiku. Za svaki zametak ili jajnu stanicu posebno se vodi evidencija u pisanom obliku i  računalnom zapisu. Zapisano je njeno porijeklo, ime prezime pacijenata, faza diobe u kojoj se nalazi i točno vrijeme i datum zamrzavanja. Spolne stanice i embriji će se čuvati u zamrznutom stanju, sve dok par ne zatraži njihovu upotrebu.

Važno je napomenuti da ponekad jajne stanice i zametci nisu odgovarajuće kvalitete da bi bile primjereni za kontrolirano zamrzavanje i odmrzavanje. U skladu s tim, ne može se u svim slučajevima ponuditi opciju zamrzavanja. Također, neke jajne stanice i zametci ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja.

Zamrzavanje spermija

Zamrzavanje spermija je moguće u slučajevima:

  • odsutnosti partnera na dan postupka MPO pa se spermiji mogu zamrznuti uz pristanak oba para te na dan postupka odmrznuti i koristiti u pstupku MPO
  • kod opstruktivnih azoospermia prilikom dijagnostičkih punkcija i biopsija testisa – PESA; TESA; TESE

prije terapije zloćudnih bolesti .