Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) je pred par dana izdao prve naputke za ginekologe i zdravstvene radnike vezano uz pojavu zika virusa kod trudnica, odnosno opasnosti koje on izaziva za razvoj nerođenog djeteta.

Kao prva preporuka je postavljen savjet da sve trudnice izbjegavaju putovanja u područja koja su trenutno zahvaćena virusnom infekcijom (Središnja i Južna Amerika, te Karibsko područje).

U suradnji sa Američkim kongresom ginekologa i obstetričara, savjetuje se ginekolozima da anamnestički uzmu podatke o eventuano nedavnim putovanjima sadašnjih trudnica u navedena područja. Kod onih koje su bile na navedenim destinacijama, pojava povišene temperature, osipa, bolnosti u mišićima ili upale očnih spojnica-konjuktivitis može značiti infekciju, odnosno treba ih uputiti u nadležne epidemiološke ustanove.

Krvni serum majki se može testirati na navedeni virus upotrebom reverzne transkripcijske polimeraze (RT-PCR) unutar jednog tjedna od početka simptoma. Nakon tog perioda, testiranja se više ne preporučaju zbog mogućih križnih reakcija i lažno pozitivnih nalaza prema drugim virozama. Slično ispitivanje se može raditi i iz uzorka plodove vode, ali pobliže odrednice za navedeno još nisu uspostavljene. Agencija navodi da komercijalni testovi za široku upotrebu u ovom trenutku još ne postoje.

Nadalje, ginekolozima se savjetuje da trudnice sa dokazanom infekcijom budu ultrazvučno redovito praćene zbog dokazanog rizika razvoja mikrocefalije kod fetusa. U ovom trenutku ne postoji učinkoviti antiviralni lijek za navedeni virus. Prema dostupnim podatcima, svi slučajevi infekcije su se uvezeni u SAD, odnosno do sada još nema prepoznatih slučajeva lokalne transmisije unutar države. Ipak, stručnjaci CDC-a očekuju povećanje broja zaraženih osoba što će svakako povećavati mogućnosti i za početak lokalnog prijenosa unutar stanovništva SAD-a.

Infekcija zika virusom je kod odraslih u načelu vrlo blaga bolest, te se u svega jedne petine zaraženih javljaju simptomi febriliteta, osipa, bolova u zglobovima ili upala spojnice oka. Kod fetusa u razvoju situacija je potpuno drugačija jer infekcija predstavlja potencijalno vrlo ozbiljan zdravstveni rizik. Brazilsko Ministarstvo zdravstva je objavilo značajno povećanje broja novorođenčadi sa simptomima mikrocefalije, no tek se pripremaju studije koje će pokazati koliko se slučajeva mikrocefalije može direktno povezati sa infekcijom zike i koji čimbenici utječu na povećanje rizika za razvoj bolesti. Postoje indicije i za razvoj Guillain-Barre – ovog sindroma kod pacijenta koji se preboljeli infekciju zika virusom.

U situaciji nepostojanja cjepiva ili antiviralnog lijeka, glavno oružje u borbi protiv infekcije ostaje osobna zaštita pojedinaca s antirepelentima, sistemske mjere zajednice na suzbijanju komaraca, te prekidanje lanca prijenosa čovjek-komarac-čovjek na način da se inficirane osobe izolira od novih uboda komaraca.